Itt is megtalálsz:

2022/06/14

Ozsgyáni Mihály: A fátylam kicsit oldalra billent (recenzió)

A Fátyol Kiadó egy új magyar kiadó, melynek kínálatában egyelőre három könyvet találhatnak meg az olvasók. Ezek közül az egyik Ozsgyáni Mihály műve, A fátylam kicsit oldalra billent. Nagyon örültem annak, amikor a kiadó felkeresett engem, hogy olvassam el a könyveiket és írjak róluk. Mindig örömmel tölt el egy-egy ilyen megkeresés, és ezután a könyv után nagyon remélem, hogy sikerül nektek is találni egy könyvet a kiadó oldalán, ami tetszhet. 
Kimondottan olyan könyveket jelentet meg a kiadó, amelyek 18 éven felülieknek ajánlott, hiszen tabutémákat dolgoznak fel.
Minden könyv megvásárolható könyv és e-könyv formájában is.



“Családom férfitagjai kivétel nélkül az erőszakban és a testi fenyítésben hittek. Akkor is, ha feleségükkel akarták pontosan tisztázni, hogy hol a helyük a családi hierarchiában, akkor is, ha éppen gyereknevelésről volt szó. Rájöttem, hogy az átélt borzalmakat csakis egy módon tudom túlélni: ha úgy teszek, mintha nem velem történne. Persze ez iszonyatosan nehéz játék. De gyorsan megtanultam, hogy ettől a játéktól függ az életem.”


A könyvborító sejtelmes, figyelemfelkeltő, van egy nyomasztó hangulata. Nagyon illik a tartalomhoz, 5/5

Megmondom őszintén, nem számítottam arra, hogy néha ennyire keményen, nyersen lesz megfogalmazva a történet. Nyilván gondoltam, hogy nehéz történet lesz, hiszen mikor nem nehéz családon belüli erőszakról olvasni? De ez hihetetlen volt, annyira valósághűen írta le. Semmi mellébeszélés nem volt, csak a kíméletlen valóság egy szegény kisfiú szemszögéből, aki egyedül édesanyja mellett érez biztonságot. A családja férfitagjai (édesapja, nagypapája) vannak a családi ranglétra legtetején. Nekik senki nem mer visszaszólni, nekik senki nem mer semmit mondani, a társaságukban senki nem mer semmit csinálni, mert annak nem lesz jó vége, és most szépen fogalmaztam.

Jelen van a könyvben az alkoholizmus, családon belüli erőszak, kiszolgáltatottság, gonoszság, tehetetlenség, agresszió...mindez iszonyatosan keményen megfogalmazva. 

Úgy gondolom, ezt a könyvet mindenkinek el kellene olvasnia. Olyan témákat boncolgat, amikről nem merünk beszélni, de kell, hiszen ezek a problémák sajnos nagyon is jelen vannak a mai társadalomban.

Amellett azonban, hogy mennyire durva ez a könyv, az írói stílusa sokszor kicsit lazább, viccesebb, olykor cinikusabb hangvételű. A főszereplő kisfiú mindent megpróbál a jó oldaláról nézni, úgy érzi néha, hogy talán vége a sok rossznak. De nem.

Értékelésem: 5/4,5 csillag

IDE KATTINTVA MEGRENDELHETED!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése