2020/06/24

Baráth Viktória: Egy év Rómában (recenziós könyvértékelés)

Sziasztok! Mint azt már a címből is kideríthettétek, a mai bejegyzésemben egy (nagyon tehetséges!) magyar írónő által írt könyvről fogom leírni a véleményemet. Sokan félnek elkezdeni magyar íróktól olvasni, azonban szerintem egyáltalán nem kell tartani a magyar könyvektől! Én soha nem voltam szkeptikus ezekkel kapcsolatban, ezért bátran belefogtam ebbe a könyvbe. Nyugodt szívvel elmondhatom: nem csalódtam.A könyvet az Álomgyár Kiadó küldte el nekem, amit innen is szeretnék még egyszer megköszönni! Szuper élmény volt!

Adatok

ISBN: 9786155763373
Kiadó: Álomgyár Kiadó
Terjedelem: 506 oldal
Év: 2018



Fülszövege: 
Te engednél a kísértésnek, ha a boldogságod a tét?
Két megtört szív. Két reményvesztett lélek. Egy közös cél: megtalálni a boldogságot. Leila Findley, a 33 éves írónő élete mélypontra kerül. A múltjában történt tragédiák hatására kialakult depresszióját alkohollal, gyógyszerekkel és egyéjszakás kalandokkal próbálja kezelni. 
Ezt azonban a kiadója nem nézi jó szemmel, így ultimátumot kap: vagy elutazik és egy kiadható kézirattal tér vissza, vagy elveszíti a szerződését, az utolsó dolgot az életében, ami legalább egy kicsit boldoggá teszi. Nincs más választása, egy évre Rómába kell költöznie. Jonathan Raymond atya személyében kap segítséget, hogy boldoguljon az idegen városban. Szokatlan barátságuk egyre jobban elmélyül, amitől Leila úgy érzi, hogy a legkilátástalanabb helyzetekből is létezhet kiút.
Lehetünk még a tragédiáink ellenére is boldogok? Ránk találhat a szerelem azután, hogy már végleg letettünk róla?

Véleményem a borítóról:
Szerintem Baráth Viktória könyveinek a borítói egyszerűen zseniálisak! Ha meglátok egyet, anélkül tudom, ki írta, hogy elolvastam volna a címet és az írót. Nagyon jó hangulatot árasztanak ezek a borítók, az Egy év Rómában pedig pont a személyes kedvencem!

Véleményem a történetről, szereplőkről:

A könyv főszereplője a 33 éves, írónői tevékenységet folytató Leila, aki életének legrosszabb időszakát éli. Nagyon mélyen benne van a depresszióban és az önsajnálatban, azt gondolja, nincsen neki visszaút.
A múltjában történt dolgok teljesen más emberré tették őt, nagyon sok mindent elveszített, a halál gondolata is sokszor futott már át a fején. Az írás sem megy neki már többé.
Hogy gondolatait másfelé terelje, gyógyszereket szed, minden nap részegre issza magát és egyéjszakás kalandokban vesz részt, amikre azonban másnap már épphogy csak emlékszik.
A történet is pont egy ilyen kaland utáni reggelen kezdődik. Leila éppen munkába indul, mint egy teljesen átlagos nap, azonban ott nem azt kapja, amire számít.
Főszerkesztőjétől, Jeremytől ajánlatot kap: vagy elutazik egy évre Rómába, hogy ott megírjon egy naplót, amit később kiadhatnak, vagy örökre búcsút mondhat a munkájának.
Leila nagy nehezen, de beleegyezik, így főszereplőnk repülőre ülve megkezdi római kalandjait. A helyszín először nagyon idegen neki, nem tud kibontakozni, nincs kedve ismerkedni és igazából folytatja ott, ahol abbahagyta: iszik és gyógyszert szed. Gyakran rohamok is törnek rá, egyáltalán nem érzi, hogy segít neki az új környezet, ráadásul a könyvét el sem tudja kezdeni írni.
Hamar megismerkedik azonban a pappal, Jonathan Raymond atyával, aki sokat segít neki abban, hogy jobban megismerje a várost és kibontakozzon.  Na de ha ez egy romantikus könyv, hogy is jöhet szóba egy pap az egyik főszereplőként? 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Azonban nem csak egy férfi főszereplő tűnik fel a történetben: Fabio, a fiatal, segítőkész fiú is színre lép, sőt ő az, aki segít Leilának munkát találni a közeli étteremben. A lány egyre jobban érzi magát, kezdenek megszűnni (ritkábbá válni) a rohamok és egyre kevesebbet iszik. A munka is leköti a figyelmét, ha nem is egész napra.
A legnagyobb segítsége azonban mégsem ez az életvidám, fiatal fiú, hanem Raymond atya. Vele érzi magát a legjobban, habár tudja, hogy minden érzése reménytelen, ugyanis egy pappal nem tud semmit olyat kezdeni, amit szeretne.  Azt is tudja, hogy Jonathan nem érez iránta semmit, mégsem tud változtatni érzésein.
Ahogy telik az idő, Leila kezd kimászni a mély gödörből: mindenben inkább a jót látja meg és próbál inkább pozitívan gondolkodni.

"Az utcákon már kezdte átvenni az uralmat a világosság a sötétségtől, ami annyira passzolt az én jelenlegi állapotomhoz, hogy félmosolyra húztam a számat."

Mostanában sok olyan könyv jött szembe velem, amiben megfigyelhető volt a karakterfejlődés, azonban számomra talán ez volt az a könyv, amiben ez a legnagyobb mértékű volt. Nagyon feltűnően változott meg fejezetről fejezetre a főszereplőnk gondolkodásmódja, ezt pedig nagyon nagy mértékben befolyásolta Raymond atya jelenléte, aki vicces, segítőkész volt mindig és nem engedte, hogy Leila visszasüllyedjen arra a szintre, ahonnan elindult. Leila szerencsére a könyvével is nagyon jól haladt, ugyanis azzal párhuzamosan, hogy visszatért az életkedve és rájött, hogy tényleg van miért élni, újra lett rengeteg ötlete, amiket természetesen papírra is vetett.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Néha egy kicsit tartottam attól, hogy nagyon vallásos lesz a stílus, de nem csalódtam, sőt! Minden egyes jelenet pont passzolt, kicsit sem volt túlírt a történet semmilyen szempontból. Nem voltak felesleges jelenetek, karakterek és konfliktusok. A mellékszereplők közül is nagyon sok mindenkit meg tudtam kedvelni, tetszett, hogy ők is sokszor tűntek fel a történetben.

"-Az igaz szerelem kortalan. Bármikor rátalálhatunk, sőt, az esetek többségében ő talál ránk. Isten a férfit és a nőt egymásnak teremtette, hogy együtt éljenek, egymást támogatva és szeretve, egészen halálukig."

Nagyon nehéz erről a könyvről spoilerek nélkül értékelőt írni. Nem szeretnék olvasás előtt senkinek lelőni semmit, de azért azt elmondom, hogy a történet vége egy igazi arconcsapás volt. Nem azért, mert nem tetszett, sőt még kicsit talán számítottam is rá, na de hogy mégis megtörténjen?
Bár szerintem ettől tökéletes ez a könyv, ez a végkifejlet kellett ahhoz, hogy ennyire megszeressem a történetet. 

Kit választ végül Leila? Ki tud-e mászni teljesen a gödörből? Milyen kalandokba keveredik Róma utcáin és a környező városokban? --> Olvasd el és megkapod minden kérdésedre a választ!

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, IDE kattintva megrendelheted 40%-kal!

Értékelésem: 5/5 csillag

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése