2021/03/18

Colin O'Brady: Nincs lehetetlen (recenzió)

 Sziasztok! A mai bejegyzésemben most nem egy fikciót hoztam el nektek, hanem Colin O'Brady igaz történetét, amit ő maga írt meg. Ha egy igazán motiváló könyvet keresel, akkor az ő könyve biztosan az lesz. Nem csak elszánt, teljesítménykényszeres sportolóknak, hanem bárkinek, aki élete során mélypontra kerül, gödörbe esik és nem találja a kiutat, nem tudja hogyan, merre tovább.

ADATOK

Kiadó: 21. Század Kiadó
Oldalak száma: 303
Borító: FÜLES, KARTONÁLT
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2020
Illusztráció: A VÉGÉN SZÍNES FOTÓMELLÉKLET
Fordító: Békési József
IDE KATTINTVA MEGRENDELHETED


FÜLSZÖVEGE

Colin O'Brady a Mount Everesttől az Antarktiszig bejárta a világ legszélsőségesebb terepeit. Küzdelmes életútja felszabadította a benne rejlő potenciált: az Antarktisz-expedíció előtt három hegymászó világrekordot teljesített.

Sikeresen felépült egy tragikus balesetet követően, és alig tíz évvel később egymagában vágott át az Antarktiszon, kereken 1500 kilométert megtéve. Csaknem két hónapot töltött egyedül a gondolataival. Rettegve, kétségek között igyekezett inspirációt meríteni addigi meghatározó élményeiből.

Előtte soha senki nem kelt át egyedül, segítők nélkül, saját erejéből az Antarktiszon. O'Brady csak magára számíthatott: fagypont alatti hőmérsékletben kellett teljesítenie a távot, vakító fehérségben, viharban, egy sor csaknem végzetes malőr közepette. És győzedelmeskedett.

A Nincs lehetetlen őszinte, megindító olvasmány, amely bemutatja, mire képes az ember, miközben leküzdi az előtte álló akadályokat, kitolja teljesítőképessége határait és ráébred, mi az, ami az életben igazán számít.


VÉLEMÉNYEM A BORÍTÓRÓL: 

Letisztult, mégis figyelemfelkeltő - mi kell még? 5/5*


VÉLEMÉNYEM A TÖRTÉNETRŐL:

Colin elképesztő akaraterejével képes áthatolni az Antarktikán, miközben folyamatosan viaskodik a tomboló széllel, pánikol az élelem napi adagjai miatt, rohamosan fogy a napi 7000 kalória bevitele mellett is, küzd a démonjaival, szembenéz félelmeivel.

A sátorverés a szélviharban mínusz 30 - mínusz 50 °C-ban nagyon veszélyes feladat. Ha nem rögzíti kellőképpen a jégbe és nem kötözi a szánhoz, pillanatok alatt menedék nélkül maradhat. Minden elhibázott lépés végzetes lehet, akár egy levetett kesztyű vagy egyéb ruhadarab miatt, vagy ha pár méterre eltávolodik a szántól, hiszen a ködben azonnal szem elől téveszti.

Miközben halad a jégmezőn, vissza-visszagondol az otthoniakra. Megtudhatjuk, hogyan ismerkedett meg a feleségével, Jennával Fidzsi szigetén, hogyan kérte meg a kezét egy hegy csúcsán, hogyan élte túl a Thaiföldön szerzett égési sérüléseit és miután felépült, hogyan vált profi triatlonistává.

Jenna egyébként az Antarktika vállalkozás koordinátora, így Colin minden este a sátorban telefonon megkapja tőle a következő napi útbaigazítást. Ilyenkor tudhatja meg Colin, hogy vetélytársa, Rudd épp hol tart, mennyi az előnye vagy éppen hátránya. Izgulunk érte, szorítunk neki, együttérzünk vele vagy épp jókat mosolygunk balul elsült dolgain. Betekintést kaphatunk a Seven Summits, vagyis  a 7 kontinens legmagasabb csúcsait meghódító projektjébe is.

Hatalmas személyiségfejlődésen megy át, miközben Jenna biztató szavai folyamatosan a fülében csengnek:


"Tégy meg egy szívességet nekem, Colin! Zárkózz be a testedbe, merülj el a lelkedben, és hallgass! Nézz szembe a félelmeiddel!"

"Menj és valósíts meg az álmaidat, Colin! Tudom, hogy képes vagy rá!"

"Áss mélyre magadban! Hallgass a testedre! Higgadt elme, biztos láb."

A Nincs lehetetlen egy igazán felemelő könyv a fizikális és mentális küzdelemről, az ember határainak feszegetéséről, az újjászületésről.

ÉRTÉKELÉSEM: 5/5*

Köszönöm szépen a lehetőséget a 21. század kiadónak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése