2020/07/28

Elena Ferrante: Briliáns barátnőm (recenziós könyvértékelő)

Sziasztok! Mint ahogy azt már a címből is kideríthettétek, ma egy felkapott könyvről hoztam el az én véleményemet. A könyv nem más, mint a Briliáns barátnőm, melyből HBO sorozat is készült. Ez a könyv egy négykötetes sorozat legelső része, egy csodálatos és izgalmas bevezető...
Hálásan köszönöm a recenziós példányt a Park Kiadónak, nagyon örültem a lehetőségnek és annak, hogy kezembe vettem ezt a könyvet.

ADATOK

Kiadó:PARK KÖNYVKIADÓ KFT.
Oldalak száma:344
Borító:KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
Súly:498 gr
ISBN:9789633557211
Nyelv:MAGYAR
Kiadás éve:2016
Árukód:2690485 / 1160787
Sorozat:NÁPOLYI REGÉNYEK


Fordító:Matolcsi Balázs

FÜLSZÖVEGE:

Lila Cerullo és Elena Greco tűz és víz. Lila fiús, robbanékony, erőszakos, parancsolásra született, Elena lágy, odaadó, szorgalmas, figyelmes és önfeláldozó. Jobban nem is különbözhetnének, sorsuk mégis egy életre összefonódik az 1950-es évek poros nápolyi udvarain. Hol elválaszthatatlan barátnők, hol fékezhetetlen szellemi riválisok. Nem tudnak se egymással, se egymás nélkül élni, kiegészítik, inspirálják egymást; egyikük sem lenne a másik nélkül az, aki. Mindketten egy szegénységgel küszködő, büszke, erőszakos férfitársadalomban próbálnak a maguk módján boldogulni, előrébb jutni, a lehető legnagyobb függetlenséget kivívni.
A Briliáns barátnőm, melyben Lila és Elena gyermek- és kamaszkorát ismerjük meg, egy négykötetes regényfolyam, a Nápolyi regények első része. Elena Ferrante gazdag érzelmekkel és lenyűgöző intelligenciával ábrázolja két főszereplője személyiségfejlődését, és a mindent felülíró szeretetet és csodálatot, mely évtizedeken át táplálta és mélyítette barátságukat.



VÉLEMÉNYEM A BORÍTÓRÓL:
Nem mondom, hogy a puha, filmes borító nem szép, mert nagyon átadja a könyv hangulatát és teljesen figyelemfelkeltő, de nekem a kemény az igazi. Gyönyörű a háttér, a táj, a jelenet és az én véleményem szerint a négy kemény kötet egymás mellett a polcon egyszerűen meseszép!



VÉLEMÉNYEM A TÖRTÉNETRŐL, SZEREPLŐKRŐL:
A könyv az 1950-es években játszódik Nápoly szegényebb negyedében. A férfiak a felsőbbrendűek, rengeteg a verekedés, a bántalmazás testileg-lelkileg, a haláleset és a félelem végigkíséri az ott élők életét. A telepen a rettegés mindennapos. A történet elbeszélője Lenu, aki a kezdetekben még csak egy kislány. A másik főszereplő Lila, aki Lenu szöges ellentéte, ám mégis legjobb barátok. Mondhatom-e ezt? Hogy legjobb barátok? Ugyanis néha imádják egymást, sülve-főve együtt vannak, olykor viszont egymásra sem tudnak nézni és ellenségesen viselkednek a másikkal.
Lila bátor, mindenben benne van és mindig kimondja amit gondol, vele szemben azonban Lenu szorgalmas, figyelmes, segítőkész és van benne bizonyítási vágy, szeretne mindenkinek, de legfőképpen Lilának megfelelni.
Lenu mindig is csodálta Lilát: okos volt és mindig mindenre tudta a választ. Felnézett rá és olyan akart lenni mint ő. Lila volt a legfontosabb ember az életében, ugyanis a családja sajnos nem a legszeretőbb család volt, nem igazán figyeltek Lenura, az édesanyja pedig szinte el sem viselte. A lány vigasza főleg a Lilával töltött percek voltak, nagyon szerette a vele töltött időt, főleg ha tele volt izgalommal. A lányok élete azonban egyáltalán nem mese, szegénységben élnek és minden álmuk, hogy egyszer meggazdagodjanak és onnantól boldogságban teljenek mindennapjaik.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Az iskolában mindenki Lilát csodálja, így Lenu háttérbe szorítva érzi magát, főleg, hogy ahogy telt az idő, egyre csúnyábbnak találta önmagát, félt, hogy az anyjára fog hasonlítani, így már még jobban olyan szeretett volna lenni, mint barátnője: szép és kecses.

Pár év múlva Lila otthagyta a sulit és beállt apjához és Rinóhoz, a testvéréhez a cipőgyárba dolgozni. Számára a tanulás már nem jelentett több élvezetet és amikor Lenu ment hozzá dicsekedni és elmondani, milyen jó lett a bizonyítványa, nem gratulált, csak unottan szólt valamit és folytatta a munkát.
Lenu érezte, hogy elkezdtek távolodni és nagyon csalódott volt. Vegyes érzésekkel járt már iskolába is, nem tudta, hogy amit tesz, az megéri-e, ugyanis Lila egyáltalán nem volt tőle elragadtatva.

Szerette volna visszakapni a régi barátnőjét, az ő briliáns barátnőjét, akivel annyit olvasott, nevetett és játszott.
Ennek ellenére a suli remekül ment neki, sőt, az idő elteltével úgy érezte, hogy lassan már inkább Lila néz fel rá és benne van kisebbrendűségi érzés...
Lenu-t sorra érik a kalandok, utazhat és barátja is lehet, míg Lila élete egyfolytában csak a cipőkről és a munkáról szól. Azonban Lenu nemhogy szerencsésnek érezné magát, megint elkezd felnézni a barátnőjére, csak azért mert szebben fogalmaz. Kialakul benne egy bizonyos mértékű versengés, hogy ő mindenképpen csak jobb és jobb szeretne lenni és hiányzik neki a régi, gondtalan kapcsolatuk.

A történet előrehaladtával egyre több fiú kezd legyeskedni a lányok körül. Vannak köztük szegényebbek, gazdagabbak, szebbek, csúnyábbak, kedvesek és gonoszak... Na de kinek lesz hamarabb barátja? Kiket választanak a lányok? Végül újra ugyanolyan lesz minden a barátnőkkel mint régen, vagy örökre eltávolodnak egymástól? Az évek múlásával milyen változások következnek be a telepen, hogyan alakul a szereplők élete és a borítón lévő esküvő kinek az esküvője? 

A Briliáns barátnőm egy szuperül felépített regény remek stílussal és szerethető írásmóddal. A cselekmény haladós, olykor-olykor fordulatos és meglepő volt. Nagyon szerettem a lányok igaz barátságát és a karakterfejlődésüket. Mindketten nagyon klassz szereplők voltak, de hozzám egyelőre Lenu áll közelebb. Tetszett, ahogyan a könyv során a lányok gondolkodásmódja megváltozik. A történet vége egy kimondottan érdekes függővég, nem olyan "jajazonnalkellakövetkezőrész", hanem inkább csak figyelemfelkeltő és elgondolkodtató, hogy hogyan is lesz akkor tovább. Érdekes volt olvasni, ilyen könyv még korábban nem került a kezembe. MINDENKÉPPEN fogom folytatni a sorozatot.
5/5 csillag



HA AZ ÉRTÉKELÉSEM FELKELTETTE AZ ÉRDEKLŐDÉSEDET, IDE KATTINTVA  MEGRENDELHETED A KÖNYVET MOST 20% KEDVEZMÉNNYEL!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése