2020/10/29

Leiner Laura: Bízz bennem

Sziasztok! A mai blogbejegyzésemben Leiner Laura legújabb regényéről lesz szó, mely nem más mint a már címben is olvasható Bízz bennem. Fontos tudni, hogy velem Laura könyvei szerettették meg az olvasást, ezért mindig vannak bizonyos mértékű elvárásaim a könyvei olvasása előtt. A Bízz bennem-nél pedig különösen nagyok voltak az elvárások, ugyanis az első IOV trilógia szerintem kimondottan magasra tette azt a bizonyos lécet. Sok olvasó is félt rajtam kívül attól, hogy az új trilógia első része vajon megüti-e azt a szintet, és hát talán nem lepődtök meg azon, ha azt mondom, megtette. Bőven megtette. 

ADATOK

Raktári kód:
800768
ISBN:
9786155653742
EAN:
9786155653742
Megjelenés:
2020.10.09.
Kötésmód:
füles kartonált
Oldalszám:
464
Méret [mm]:
130 x 200 x 33
Tömeg [g]:
460

FÜLSZÖVEG


Egy ​év telt el az Iskolák Országos Versenye óta. A Szirtes tavalyi győzelme után a gimi összes diákja beadta a jelentkezését a következő évi megmérettetésre. Kocsis igazgatón hatalmas a nyomás: melyik négy diákja lehet képes a címvédésre amellett, hogy nem roppan össze a negatív kritikák, kommentek súlya alatt, ami az interneten és a táborban éri őket? Az igazgató úgy dönt, ezúttal nem a tanulmányi versenyeken jeleskedőket választ… A tizenhét éves Major Sára tehetséges táncos, azonban egy balul sikerült buli után kirakták a csapatából, a történtek miatt pedig megbélyegzetté vált az iskolájában. Éppen ezért ő is meglepődik, amikor Kocsis igazgató esélyt ad neki, és beválogatja a Szirtes Gimnázium csapatába, hogy három hasonló sorsú társával részt vegyen az Iskolák Országos Versenyén.
A négy név bejelentése nem kis meglepetést és felháborodást kelt a tanulók körében, az igazgató azonban bízik a megérzéseiben és a csapatában, így minden negatív reakció ellenére elindítja a Szirtes színeiben Major Sárát, Felcser Vivient, Fehér Rajmundot és Pap Dominiket.

VÉLEMÉNYEM A BORÍTÓRÓL:

Ez a borító számomra már első nézésre is egy nagy wow volt, de a könyv elolvasása után még jobban a szívemhez nőtt. Különösen tetszik, hogy itt a színek az előzővel ellentétesen vannak, azaz az alapszín a sötét és a cím a világos. Talán nem nagy meglepetés, ha azt mondom, imádom a borítót!
(ide beszúrom az első trilógia borítóit)


VÉLEMÉNYEM A TÖRTÉNETRŐL, SZEREPLŐKRŐL:

Laura mindig meg tud lepni minket valamivel. A könyvei évek után sem válnak egyhangúvá és szürkévé, ugyanis mindig képes olyan témáról írni, ami érinti a mai fiatalokat és fontos róla beszélni. Pontosan ilyen dolog a könyvben sokszor említett bántalmazás is. Nem, nem testi, sokkal inkább lelki bántalmazás, bullying. A kötet mind a négy főszereplője megbélyegzett az iskolában, ugyanis a múltban olyat tettek, ami miatt örökre rajtuk marad egy-egy jelző és ez ellen tulajdonképpen már semmit nem tehetnek. 
Éppen ezért is lepődnek meg annyira, amikor értesülnek arról, hogy ők a szerencsés kiválasztottak, akik részt vehetnek az IOV-on. De miért is, ha tulajdonképpen semmiben nem jók...?, kérdezi ezt az iskola összes többi diákja. Kocsis erre a versenyre direkt olyanokat választott ki, akik bírják az érzelmi strapát és nem riadnak vissza egy beszólástól vagy ujjal mutogatástól. 
Mivel a Szirtes címvédő iskolaként érkezik a versenyre, nem elég, hogy az iskolatársak bizalmatlanságával és utálkozásával szembe kell nézniük, de még a helyszínen is mindenki furcsán néz rájuk és kerüli őket.
Azonban néhány óra elteltével sikerül néhány barátot szerezniük, ugyanis tudják, hogy nem szabad teljesen külön életet élniük ott, a versenyen, ha nem akarnak azonnal kiesni. Érdekes, egyedi szereplőket sikerült Laurának megteremtenie; kezdjük az egyik lánnyal, Pannával, akinek egész nap be nem állt a szája és kétoldalas monológjai voltak a kötetben. 😁 Akár hiszitek, akár nem, egy kicsit magamra is ismertem benne. Néha nagyon sokat tudok egyszerre beszélni, ráadásul tök összefüggéstelenül.
(saját kép)

Laurának sikerült megint egy olyan könyvet megírnia, amit legszívesebben egész nap olvastam volna, csak hát nem akartam egy nap alatt a végére érni. Tele volt izgalommal (ilyen feladatokat!), fordulatokkal, vicces párbeszédekkel. Szuper volt a helyszín (az elképzelésem alapján nagyon hangulatos kis táborban voltak elszállásolva) is. Őszintén nem tudom, hogy tud az írónő ennyi izgalmas feladatot kitalálni! Mindig csak kapkodtam a fejem, hogy mi van, szerintem még az első trilógiában sem voltak ennyire jók a feladatok. A szereplőket nagyon hamar meg tudtam kedvelni, tetszett, hogy nem csak vicces jelenetek vannak benne, hanem komolyak is, például egy-egy múltbéli esemény elmesélése. Végig pörgött a cselekmény, és már az első oldalaknál tudtam, hogy egy nagy kedvencet tartok a kezemben. És így is lett. Köszönöm Laura az összes olvasó nevében, hogy megírtál nekünk egy újabb remek könyvet! Ha szabad ilyet írni, lehet, hogy jobban megszerettem ezt a részt, mint az előző IOV-köteteket.
Nagyon kíváncsi vagyok már a történet folytatására!

ÉRTÉKELÉSEM
5/5*

További szép napot kívánok nektek!
Aliz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése