2021/04/20

Rose Tremain: A kegyelem szigetei (recenzió)

Sziasztok! A mai bejegyzésem erről a 21. Század Kiadónál nemrég megjelent könyvről fog szólni. Remélem, tetszeni fog nektek az értékelésem, fogadjátok sok szeretettel!

ADATOK

Kiadó: 21. Század Kiadó
Oldalak száma: 429
Borító: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2021
Fordító: Pap Vera-Ágnes
IDE KATTINTVA MEGRENDELHETED


FÜLSZÖVEGE

Bath, a fürdőváros angyala volt. Mindenki az ő keze alatt akart gyógyulásra lelni. De ő biztos volt benne, hogy többre hivatott.
1865-ben járunk, az angliai Bath városában. Egy rendkívüli fiatal nő, név szerint Jane, ápolónőként dolgozik, méghozzá kiválóan, de közben meggyőződése, hogy másra is hivatott, és egy nap eljön az ideje, hogy kibontakoztathassa képességeit. Dilemmában találja magát, vágyai egy addig elképzelhetetlen jövő felé vonzzák.
Eközben Borneó vad szigetén egy excentrikus brit "rádzsa", Sir Ralph Savage filantrópként tevékenykedik, de belső konfliktusba kerül: jelleme törékeny, hajlik a kapzsiságra, ráadásul a bőrén érzi a hatalmas őserdő erőit, amelyek előbb-utóbb legyűrik.
Jane változtatni akar korábbi életén, és sorsa összekapcsolódik Sir Ralph vállalkozásával, miközben a történet az egész Földet bejárja, a szűkös angol teaszalonoktól a trópusokig, Dublin nyomortanyáitól a leginkább magamutogató párizsi divatbutikokig.
A kegyelem szigetei olyan regény, amely felgyújtja az érzékeket. Bátor szellemi útkeresés, mely megmutatja, hol lelhet oltalomra az ember a könyörtelen világban.


VÉLEMÉNYEM A BORÍTÓRÓL: 

Ez a gyönyörű borító a polcom egyik éke lett. Szerintem csodálatosan sikerült, igazán figyelemfelkeltő és a polcon is jól mutat. Ízléses, letisztult, de mégsem unalmasan egyszerű. 5/5*

VÉLEMÉNYEM A TÖRTÉNETRŐL:

Ez a könyv tipikusan olyan könyv, ami lassan indul be. Nincsen semmi óriási történés a legelején, oldalakon keresztül csak lassan ismerjük meg a történet világát, megismerünk néhány helyszínt, szereplőt. Általában szeretem, ha egy könyv már az első oldalon izgalmas, hiszen általában úgy lesz letehetetlen, de itt nem zavart a lassú kezdés, így is lelkesen folytattam az olvasást, és jól is tettem. 

A könyv több szálon fut, kimondottan sok szereplőt elénk tár már a legelején. Jane, a Fürdők Angyala kiváló ápolónő, remekül teljesít a munkájában, azonban kezd belefáradni, hisz tudja, ennél többre hivatott, nem foglalkozhat ezzel élete végéig, meg kell találnia, mi az élete igazi értelme, célja. Az ő fejezetei mellett Sir Ralph Savage borneói rádzsa életét is megismerhetjük még. Ő is azért küzd, hogy rájöjjön, milyen sorsot szán neki az élet.

Mellettük még sok másik szereplőt is megismerhetünk a könyvben, akik közül valakit kimondottan megkedveltem, míg valakit egyenesen utáltam már a történet elejétől fogva.

(saját kép)

A történet végig nagyon olvasmányos, ezért ha időnk engedi, elég gyorsan lehet haladni vele. A fejezetek rövidek, mindössze néhány oldalasak és a hangvétel is könnyednek mondható. Nekem nagyon tetszik Rose Tremain írói stílusa, kifejezetten szépen bánik a szavakkal. Nincs összecsapva a történet, sőt, kimondottan választékosan van megírva, nagyon szépen van megfogalmazva.

Ebben a könyvben nincsenek annyira durva történések, csavarok, azonban az olvasó mégis kíváncsi arra, hogy hogyan alakul a szereplők sorsa a későbbiekben.

Az egy csillag levonást azért kapta tőlem a könyv, mert itt-ott túlírtnak éreztem és úgy gondolom, hogy ennyi történés belefért volna kevesebb oldalba is. A könyvnek lehetett volna kicsit "határozottabb" lezárása, nem pont ilyenre számítottam, de ettől függetlenül nem untatott, végig fenntartotta az érdeklődésemet és elhatároztam, hogy mindenképpen belenézek majd az írónő többi könyvébe is!

Köszönöm a lehetőséget a kiadónak!


ÉRTÉKELÉSEM: 5/4 csillag


"Az égvilágon mindenről lehet beszélni, de csakis őszintén érdemes."

"– (…) Oly vakok vagyunk az igazságra. Csak akkor kezdjük megérteni, ha tisztán látjuk."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése