2023/05/22

Vay Viktória: Francba, francia!

 Sziasztok! A mai bejegyzésemben egy igazán friss megjelenésről írok nektek, mely nem más, mint Vay Viktória első regénye, a Francba, francia! 
Nagyon örültem neki, amikor a Menő Kiadó elküldte nekem ezt a könyvet, hálás vagyok érte, mivel ezelőtt még nem jött velem szembe, de végül nagyon tetszett! Sokszor csalt mosolyt az arcomra, így a vizsgaidőszakban tökéletes választás volt!:)

ADATOK
Kiadó: Menő Könyvek
Oldalak száma: 248
Borító: KARTONÁLT
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2023
Sorozat: RÓLAD-NEKED KÖNYVEK

FÜLSZÖVEG

Mikor a nagymamája jelentős összeget hagy rá, Viki rögtön tudja, mit kezdjen vele: kiélvezi a szabadságot, és egy évet külföldön tölt cserediákként. Letörve szülei ellenállását beleveti magát a kalandba, és hamarosan a francia kisvárosban, Saint-Brieuc-ben találja magát, a zajos Lavalette család otthonában, gyerekek, macskák, egy oldtimer-rajongó papa és egy művész mama társaságában. Viki lassanként magára talál az új életében, házibulik, tengerparti séták, kis és nagy barátságok, szerelmek forgatagában. Végre azt érzi, hogy él. Csakhogy előbb-utóbb vissza kell térni a saját életébe… Vay Viktória egy tizenhét éves lány szemszögéből mesél a szabadságvágyról, elszakadásról és újra egymásra találásról.



VÉLEMÉNYEM A BORÍTÓRÓL:
Nagyon szeretem, tetszik, hogy ennyire illik a könyvhöz, de mégsem túl sok. Az ilyen borítók tőlem mindig 5/5* -ot kapnak. :)

VÉLEMÉNYEM A TÖRTÉNETRŐL:
Az első pár oldalon megismerjük Vikiéket, a Vadász családot. Azonnal látjuk, hogy Viki egy igazi 17 éves kamasz: káromkodik, szemtelen, imád bulizni, visszabeszél, mindig neki van igaza, néha mindenkit utál, néha előjön a lelkiismeret-furdalás.
Minden vágya, hogy kicsit egyedül lehessen, távol a családjától, a szüleitől. Szeretne kiszakadni a megszokott környezetből és hátrahagyni az addigi életét.

Amikor nagymamája elhunyt, kiderült, hogy egy igazán jelentős összeget hagyott Vikire. Szabadon dönthet, mire költi el ezt a pénzt, de nála abszolút evidens a döntés: külföldre megy cserediákként és ott tölt egy teljes évet. Végre elmehet otthonról.

Édesanyja persze ezt nagyon rossz szemmel nézi először, de aztán rájön, hogy úgysem tud ellene semmit tenni, mert Vikinek ez egy nagy álma. Végül Franciaország lesz a befutó a lánynál (úgy, hogy életében nem beszélt még egy szót sem ezen a nyelven), mehet is a készülődés.

Sokszor elbizonytalanodik, mérlegeli, vajon jól döntött-e, de tudja, már nincs visszaút, belevág élete kalandjába.

(saját kép)

Viki meg is érkezik Saint-Brieuc-be, az új otthonába, ahol Lavalette-éknél fog megszállni tíz hónapig. Nehezen rázódik bele ebbe a helyzetbe, elvégre ez egy teljesen új hely, új emberek, új szokások és egy totál idegen nyelv. Az iskolában semmit nem ért, barátkozni nem igazán tud (szerencsére megismert egy lányt, aki Amerikából jött és közel kerültek egymáshoz), néha előjön a honvágy és néha megint jön az a bizonyos "Mit keresek én itt?" érzés.

Idővel azonban sikerül feloldódnia, megszoknia Franciaországot. Elmegy házibulikba, egyre több emberrel vált pár szót és megismer néhány jóképű fiút is... De rátalálhat a szerelem a 17 éves Vikire, aki hamarosan hazaköltözik az országból?

Amikor pedig tényleg eljön a hazautazás ideje, Vikinek esze ágában sincs menni. Nagyon távolinak tűnik otthona, Budapest, és az ottani személyek. Sokszor már franciául gondolkozik, szinte mindig ezen a nyelven beszél, így amikor hazaérkezik, idegennek érzi magát...

A könyv nagyon jól bemutatja egy cserediák életét. Mivel nekem nem volt még ilyen kalandban részem, csak úgy faltam az oldalakat és nagyon kíváncsi voltam, mit is élhet át, mit érezhet Viki.
Közel háromszáz napot töltött Franciaországban és naplószerűen mutat be majdnem minden napot, hogy mik történtek. Párbeszéd szinte nincs is benne - teljes mértékben Viki gondolatait olvashatjuk. Mivel egy 248 oldalas könyvről van szó, és a fejezetek nagyon rövidek, elég gyorsan lehet vele haladni.
Viki óriási fejlődésen ment keresztül a könyv során, "felnőtté vált". Már nem az a kislány a hazaérkezéskor, aki akkor volt, amikor eldöntötte, hogy cserediák lesz. Franciaország sok mindent megváltoztatott benne.

AJÁNLOM NEKED, HA:
-szereted Franciaországot
-kíváncsi vagy, milyen 17 évesen egy évet külföldön tölteni cserediákként
-szeretnél cserediák lenni 😀
-egy gyors kikapcsolódásra vágysz
-szeretnél egy könnyen olvasható, "haladós" könyvet olvasni

ÉRTÉKELÉSEM: 5/4,5 csillag


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése